HOME
Instrumentaria
Agenda
Proeverij
Nagalm
Links
ContactPANDOER speelt met klankkleuren ...


Van caxixi tot agogo
potfluitje, ocarina, caxixi, agogo, vibraslap

Caxixi
Net zoals de maracas is de caxixi een shaker, een schudinstrument. Hij komt oorspronkelijk uit Brazilië en is gemaakt van gevlochten riet, met binnenin gedroogde zaadjes.
In de oorspronkelijke uitvoering is de bodem een stuk gedroogde kalebas of kokosnoot, wat de caxixi een heldere, pittige klank geeft.
Je kunt hem op en neer of heen en weer schudden. Bij het exemplaar op de foto maakt dat niet zo veel verschil want doordat het volledig uit riet bestaat klinkt het zo al zachter.
De caxixi is een van de typische instrumenten in Braziliaanse capoeiramuziek en wordt daar gecombineerd met de berimbau, een soort muzikale boog.

Vibraslap
Deze uitvinding van Martin Cohen begin de jaren '60 was een alternatief voor de ezelskaak-met-rammelende-tanden, die tot dan toe gebruikt werd in de Latin muziek.
Het houten doosje is hol en er zitten beweegbare staafjes in. Als je een tik geeft tegen de bol, dan slaat hij tegen het doosje waardoor de staafjes op en neer wippen en een ratelend geluid geven, zoiets als trrrrrrrrrrr.
Een nuttige uitvinding, zo'n vibraslap: de moderne 'ezelskaak' is onbreekbaar en je ezel kan op zijn twee oren slapen.

Agogo
De houten agogo bestaat uit drie holle buisjes die naast elkaar op een plankje vastgemaakt zijn. Aan het plankje zit ook een stevig houten handvat.
De buisjes zijn geribbeld en worden aangeslagen met een houten klopper. Doordat ze niet even lang zijn, klinken ze verschillend en daar kun je leuke effecten mee bereiken. De ribbels maken dat je ze ook kunt bespelen als een guïro of rasp.
De metalen agogo komt oorspronkelijk uit Afrika en is meer bekend. Agogo-bellen zijn 2 kleine koebellen van verschillende grootte die verbonden zijn met een gebogen metalen staafje. Ze worden al lang gebruikt in Latijns-Amerikaanse muziek.


AgogoVan charango tot didgeridooVioolbas
Dit instrument werd omstreeks 1970 op semi-ambachtelijke wijze gebouwd in de Italiaanse Eko-fabriek.
Het is een zogenaamde vioolbas, met een klankkast waarvan bovenblad en rug uit massief hout zijn gesculpteerd zoals nu nog bij violen van enige kwaliteit gebeurt.
Dit type basgitaren werd erg populair toen Paul Mc Cartney van de Beatles op een dergelijk instrument speelde;
het zijne was echter een Höfner waarvan de klankkast gesloten was, dus zonder f-gaten.
Vandaag kan men nog nieuwe vioolbassen kopen die meestal in China gemaakt worden;
rug en bovenblad zijn dan echter uit in vorm geperste laminaten gemaakt, ongeveer zoals laminaatparket het massieve parket grotendeels vervangen heeft.
In vergelijking met basgitaren zonder klankkast is dit instrument veel minder zwaar,
wat het humeur van de bassist ten goede komt op het einde van een 2u durende repetitie of concert.
Bovendien kan erop geoefend worden zonder versterker in de late uurtjes. De klank is warmer (contrabasachtig ?) maar klinkt minder lang door.


Instrumenten kunnen zingenDe oudste instrumenten zijn bekend van 8000 jaar voor het jaar nul.
Een fluitje werd gebruikt in de pampa's van Nieuw-Guinea om de everzwijnen weg te jagen..

Maar ook de viool heeft een rijk stuk geschiedenis meegepikt.
De eerste gekende viool dateert van 1555...